Clickmed
programare rapida la medic

Acc junior, pulbere pentru solutie orala

Publicat la data de: 29 Septembrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Acc junior, pulbere pentru solutie orala

Ce este ACC Junior si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

ACC Junior pulbere pentru solutie orala fluidifica mucusul vascos in cazul afectiunilor tractului respirator: laringita, sinuzita acuta si cronica, otita medie.

ACC pulbere pentru solutie orala faciliteaza tusea si expectoratia secretiilor in cazul afectiunilor respiratorii acute si cronice acompaniate de tulburari in formarea si transportul mucusului: bronsita acuta, bronsita astmatiforma, in acutizarile bronho-pneumopatiei cronice, bronsiectazii, mucoviscidoza, astm bronsic.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna ACC Junior exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze
Daca nu este altfel prescris de catre medicul dumneavoastra, doza uzuala este:
Varsta - Doza zilnica totala
Copii cu varsta sub 2 ani - Administrati ACC Junior 100 mg/plic, pulbere pentru solutie orala la copiii cu varsta sub 2 ani numai la recomandarea medicului, deoarece nu exista suficienta experienta cu privire la administrarea acetilcisteinei la aceasta grupa de varsta.
Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani - Un plic de 2-3 ori pe zi (echivalent cu 200-300 mg acetilcisteina)
Copii si adolescenti cu varsta intre 6-14 ani - Un plic de 3-4 ori pe zi (echivalent cu 300-400 mg acetilcisteina)
Adulti si adolescenti cu varsta peste14 ani - 2 plicuri de 2-3 ori pe zi (echivalent cu 400-600 mg acetilcisteina)

ACC Junior pulbere pentru solutie orala se administreaza dupa mese.

Va rugam sa dizolvati pulberea intr-un pahar cu apa si sa beti in totalitate continutul paharului.

Daca simptomele dumneavoastra se agraveaza sau nu se amelioreaza dupa 4-5 zile, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra daca aveti impresia ca efectul ACC Junior pulbere pentru solutie orala este prea puternic sau prea slab.

In bronsita cronica si mucoviscidoza este necesar un tratament de lunga durata in scop profilactic.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din ACC Junior
Nu s-au observat cazuri de supradozaj in cazul administrarii formelor orale de acetilcisteina. Voluntarii au fost tratati cu acetilcisteina 11,6 g/zi, timp de 3 luni, fara a se observa nicio reactie adversa. Dozele orale de pana la 500 mg acetilcisteina/kg au fost tolerate fara prezenta oricarui semn de intoxicatie.

Simptome ale intoxicatiei
Supradozajul poate determina simptome gastro-intestinale cum sunt greata, varsaturile si diareea. Nou-nascutii pot prezenta hipersecretie.

Tratamentul intoxicatiei
Masurile terapeutice depind de simptomele prezente.

Exista experienta referitoare la tratamentul intravenos cu acetilcisteina al intoxicatiei cu paracetamol la om efectuat cu doze de maxim 30 mg acetilcisteina. Administrarea intravenoasa a unor doze extrem de mari de acetilcisteina in special rapid, a determinat reactii anafilactoide partial reversibile. in cazul unei administrari masive pe cale intravenoasa s-au observat convulsii epileptice si edem cerebral.

Daca uitati sa utilizati ACC Junior
Daca ati uitat sa luati o doza de ACC Junior pulbere pentru solutie orala sau ati utilizat prea putin, va rugam sa continuati sa luati urmatoarea doza conform programului obisnuit de administrare.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati ACC Junior in cazul in care sunteti alergic (hipersensibil) la acetilcisteina sau la oricare dintre celelalte componente ale ACC Junior.

Aveti grija deosebita cand utilizati ACC Junior
Reactiile adverse cutanate cum sunt sindromul Stevens-Johnson si sindromul Lyell s-au raportat foarte rar in asociere cu acetilcisteina. Daca apar modificari cutanate sau mucoase noi, trebuie sa va adresati fara intarziere unui medic si administrarea acetilcisteinei trebuie intrerupta.

Se recomanda prudenta daca acetilcisteina se utilizeaza in astmul bronsic sau la pacientii cu ulcere evidentiate anamnestic.

Se recomanda prudenta la pacientii cu intoleranta la histamina. Trebuie evitata administrarea acestilcisteinei la pacientii la care este afectat metabolismul histaminei deoarece poate determina simptome de intoleranta (de exemplu cefalee, rinita vasomotorie, prurit).

Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, in special urmatoarele:

Antibiotice
Tetraciclinele clorhidrat (cu exceptia doxiciclinei) trebuie administrate separat, la un interval de cel putin 2 ore.

Rapoartele asupra inactivarii antibioticelor de catre acetilcisteina sunt bazate numai pe experimentele in vitro, in care substantele relevante au fost combinate direct. Din motive de siguranta, antibioticele trebuie administrate separat si la un interval de cel putin 2 ore. Acest lucru nu se aplica medicamentelor continand substanta activa cefixima sau loracarbef.

Au fost descrise incompatibilitati in vitro in special pentru peniciline semisintetice, aminoglicozide, cefalosporine precum si tetracicline. Nu au fost raportate incompatibilitati pentru antibiotice cum sunt amoxicilina, doxiciclina, eritromicina, tiamfenicol sau cefuroxima.

Antitusive
Administrarea asociata de acetilcisteina si antitusive poate provoca o congestie secretorie periculoasa datorita unui reflex redus al tusei.
De aceea, o astfel de terapie asociata trebuie sa aiba la baza o indicatie terapeutica precisa.

Trinitratul de glicerina
S-a raportat ca vasodilatatia si inhibarea agregarii plachetare, produse de nitroglicerina pot fi intensificate la administrarea simultana de acetilcisteina.
Relevanta clinica a acestor observatii ramane a fi elucidata.

Utilizarea ACC Junior cu alimente si bauturi
Efectul mucolitic al acetilcisteinei este crescut de aportul de lichide. ACC Junior se poate utiliza impreuna cu alimente si bauturi.

Informatii importante privind unele componente ale ACC Junior
Acest medicament contine zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Atentionare pentru pacientii cu diabet zaharat: 3 g (1 plic) pulbere pentru solutie orala contin carbohidrati 0,24 unitati de paine (2,83 g zahar).

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu exista experienta suficienta referitoare la utilizarea acetilcisteinei pe parcursul sarcinii sau alaptarii.

Studiile la animale (iepure, sobolan) nu au evidentiat niciun efect teratogen al substantei.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

ACC Junior nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

ACC Junior poate provoca urmatoarele reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti): durere de cap, febra, reactii alergice (mancarime, urticarie, eruptie tranzitorie la nivelul pielii, respiratie dificila, ritm rapid al inimii, scadere a tensiunii arteriale), inflamatie a gurii, durere abdominala, diaree, varsaturi, pirozis si greata, zgomote in urechi

Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti): ingustare a bronhiilor (in special la pacientii cu hiperreactivitate bronsica, in astm bronsic)

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti): reactii anafilactice pana la soc anafilactic

S-a observat foarte rar prezenta sangerarii in cazul administrarii de acetilcisteina, partial in asociere cu reactiile de hipersensibilitate.

La primele semne ale unei reactii de hipersensibilitate ACC pulbere pentru solutie orala nu mai trebuie folosit. Va rugam sa va adresati medicului in acest caz.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza ACC Junior

A nu se lasa la indemana copiilor.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati ACC Junior dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe plic dupa EXP.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa: acetilcisteina. Fiecare 3 g (1 plic) pulbere pentru solutie orala contin acetilcisteina 100 mg.

Celelalte componente: zahar, acid ascorbic, zaharina, aroma de portocale

Ambalaj
ACC Junior este o pulbere omogena, de culoare alba, fara aglomerari de particule, cu miros de portocale. Se gaseste in cutie cu 20 plicuri unidoza din PE-Al-hartie continand cate 3 g pulbere pentru solutie orala.

Fabricantul
Salutas Pharma GmbH
Otto von Guericke Allee 1, 39179 Barleben, Germania
LINDOPHARM GmbH
Neustrasse 82, 40721 Hilden, Germania

Acest prospect a fost aprobat in Martie, 2016

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Informatii despre sanatatea orala Informatii despre sanatatea orala

    Generalitati Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului...citeste mai mult

  • Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antipoliomielita...

    Generalitati Vaccinul antipoliomielitic viu atenuat (VPOT) Vaccinarea antipoliomielita face parte din programul narional de imunizari. Profilaxia poliomielitei se face cu doua tipuri de vaccin: un vaccin cu administrare orala (VPOT) si unul cu administrare...citeste mai mult

  • Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa: e mai bine sa o previi, nu...

    Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult

  • Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa Tu stii sa te speli corect pe dinti?...

    Igiena orala nu inseamna doar periajul dintilor dimineata si seara. Curatarea corecta a danturii presupune mai multe aspecte. Nerespectarea lor duce adesea la aparitia cariilor si, in timp, la afectiuni dentare mai grave, precum gingivita sau, mai rau, parodontoza....citeste mai mult

Comunitate

  • aerosolii cu acc la bebelusi pot cauza convulsii?

    in urma unui tratament cu aerosoli la un bebelus de 3 luni acesta a facut convulsii o data pe zi patru zile consecutiv. Aerosolul continea ACC. E posibil sa aiba legatura convulsia cu tratamentul cu ACC? Febra nu a facut.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter