Clickmed
programare rapida la medic

Piciorul stramb congenital varus equin

Imagine Slider
Afectiuni Ortopedice
in Pediatrie
Metode de diagnostic si tratament in cadrul OrtoClinic
Rolul nostru ca si clinca specializata pe copii este acela de a diagnostica cat mai precoce o multitudine de afectiuni din diversele ramuri medicale. Inca de la momentul conceptiei avem grija de acel sambure de viata care se dezvolta si care trebuie sa fie un campion.

Descriere

Piciorul stramb varus equin reprezinta o deformare congenitala a unuia sau ambelor picioare, ce afecteaza unul din 1000 de nou nascuti. Este rezultatul unei dezvoltari anormale a muschilor, tendoanelor si oaselor piciorului in viata intrauterina cauzata de factori genetici si de mediu.

Cel mai frecvent piciorul stramb varus eqiun apare ca o anomalie izolata, la un copil altfel sanatos si poarta numele de picior stramb varus equin idiopatic.

Exista insa si asa-numitele forme teratologice la copiii care prezinta artrogripoza, mielomeningocel sau alte malformatii.

[ citeste mai mult ]

Cauze

Studii ale segmentului medular lombar treminal, arata printre cauze intarzierea de inchidere a canalului neural intre 16 si 24 saptamani de gestatie.

Simptome

Aspectul clinic al piciorului stramb varus equin este caracteristic si asociaza equin si varus calcanean, adductie si inversie a antepiciorului si mediopiciorului, atrofie a musculaturii gambei de partea afectata si lungime mai mica a piciorului comparativ cu cel sanatos. Netratat, piciorul stramb varus equin produce disabilitate majora, mersul este anormal, cu sprijin pe fata dorsolaterala a piciorului.


Investigatii

Piciorul varus equin
Ecografie
Tratament

PVE nu este o malformatie embrionara, un picior putandu-se transforma in PVE in al doilea trimestru de sarcina, astfel incat se poate observa ecografic din a 16a saptamana de viata intrauterina. Este de preferat ca tratamentul sa inceapa cat mai precoce dupa nastere ( 7-10 zile). Majoritatea autorilor sunt de accord ca PVE trebuie tratat, initial,nechirurgical. .

[ citeste mai mult ]

Galerie foto

Proceduri de tratament

Tratament

Obiectivele tratamentului constau in corectarea diformitatii cu mentinerea mobilitatii si a fortei musculare. De-a lungul timpului, tratamentul chirurgical a jucat un rol primordial, dar rezultatele acestuia pe tremen lung s-au dovedit a fi cel putin modeste. Desi s-a obtinut imbunatatirea aspectului piciorului, acesta a devenit rigid si dureros in decadele a doua si a treia de viata. Revolutia in tratamentul piciorului stramb varus equin a realizat-o dr. Ignacio Ponseti, prin metoda care-i poarta numele.

Tratamentul prin metoda Ponseti

Sfatul Medicului

Aceasta presupune corectarea secventiala a componentelor deformarii prin manipulari si aplicarea de aparate gipsate succesive urmate in unele cazuri de o mica interventie chirurgicala la nivelul tendonului achilean si purtarea unor orteze speciale. Cel mai ades corectia se obtine dupa aplicare a 5-7 aparate gipsate , dar ea trebuie mentinuta prin purtarea ulterioara a ortezelor, pe tot parcursul zilei in primele 3 luni si doar in cursul noptii pana la varsta de 3 ani.

[ citeste mai mult ]

Video

Film de prezentare.

Despre noi

Suntem o echipa tanara, cu putere de munca si foarte multa vointa. Suntem intr-un proces continuu de invatare, dar incercam sa-i educam si pe cei din jurul nostru, pentru ca numai prin educatie, perseverenta si spirit de echipa reusim sa ne impunem standardele de calitate. Suntem cu totii uniti intr-o simbioza care are ca rezultat final un zambet fericit din partea fiecarui copil si parinte care ne calca pragul si asta este recompensa noastra. Copiii sunt esenta vietii. Traim pentru ei, visam si ne facem vise pentru ei si de aceea sloganul nostru este "Copii sanatosi, parinti linistiti, bucuria de a trai!".

Clinica ORTOCLINIC

Sfatul Medicului

Adresa:Bulevardul Basarabia, nr. 90, bloc A2, parter sector 2, Bucuresti

Tel: 021/324.14.19

Tel: 077/166.21.77

E-mail: [email protected]

Web: www.orto-clinic.ro


Scopul nostru este acela de a diagnostica cat mai precoce o multitudine de afectiuni din diversele ramuri medicale si anume: ortopedie, traumatologie, chirurgie, neurologie, pediatrie generala, deoarece privim preventia ca fiind la fel de importanta ca si dignosticul si tratamentul.

Inca de la momentul conceptiei avem grija de acel sambure de viata care se dezvolta si care trebuie sa fie un campion.

Medicii clinicii:

Va prezentam medicii specializati pe ORTOPEDIE PEDIATRICA SI TRAUMATOLOGIE din cadrul clinicii noastre.

DR. CONTANU Valentina
medic specialist
DR. DAMEAN Raluca
medic specialist, doctorand
DR. FRUMUSEANU Beatrice
medic specialist, doctor in stiinte medicale
DR. OANA Cristian
medic specialist