Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Poate nu stiai, insa in spatele unei proaste dispozitii, stresului sau a unei stari anxioase se poate afla lipsa unor substante chimice sau a unor nutrienti importanti. Exista milioane, poate chiar miliarde de reactii chimice care apar in creier si care alcatuiesc sistemul dinamic care controleaza starea de spirit, perceptia si multe altele.

Cand vine vorba de intelegerea retelei chimice din creier, trebuie sa stii despre principalii jucatori: dopamina, oxitocina, serotonina si endorfine. Acestia sunt hormonii fericirii si au un impact major asupra dispozitiei noastre si joaca un rol important in sanatatea mentala, emotionala si fizica.

Desi toata lumea are factori stresori specifici proprii vieti, factorii legati de presiunea locului de munca, banii, sanatatea si relatiile tind sa fie cei mai frecventi. Stresul poate fi acut sau cronic si poate duce la oboseala, dureri de cap, dureri de stomac, nervozitate si iritabilitate sau furie.

Exercitiile fizice regulate, somnul adecvat si alimentatia buna sunt unele dintre cele mai bune modalitati pentru a combate stresul, dar exista si nutrienti care pot imbunatati considerabil starea de spirit si sanatatea.

5 HTP. 5- HTP extras din Griffonia Simplicifolia creste nivelul de serotonina din creier prin continutul bogat de 5- hidroxitriptofan, precursor si intermendiar metabolic in biosinteza serotoninei, hormonul fericirii. 5 HTP strabate cu usurinta bariera hematoencefalica, este convertit in intregime in serotonina, creste concentratiile de melatonina si dopamina, actionand rapid si eficient in tratarea starilor depresive si a stresului.

Rhodiola. Supranumita si “radacina de aur”, Rhodiola Rosea este o planta cu multiple principii active care au efect adaptogen, antistres, antioxidant si antidepresiv. Extractul de Rhodiola prezinta o serie de de compusi naturali care cresc capacitatea organismului de a de adapta la stresul metabolic (fluctuatii de colesterol, glicemie, fluctuatii ale tensiunii arteriale, scaderea imunitatii, dezechilibre hormonale), precum si la stresul psihic (scaderea performantei muncii, tulburari de somn, apetit scazut, iritabilitate, hipertensiune, dureri de cap si oboseala).
Extractul de Rhodiola Rosea, dublu standardizat, duce la o ameliorare vizibila a anxietatii si starii de nervozitate asociate cu prezenta stresului si a tulburarilor sistemului nervos.

Ashwagandha. Folosita de peste 5000 de ani in medicina Ayurveda, Ashwagandha este recunoscuta ca un adaptogen natural, sustinand organismul in situatii de stres, oboseala si anxietate. Este recomandata persoanelor cu stil de viata modern si stresant si celor cu probleme de somn, anxietate si cortizol. Prin continutul bogat de Whitanolide care ajuta la echilibrarea unei game largi de functii biochimice, alaturi de alcaloizii, acizii grasi si aminoacizitii din radacina de Ashwagandha, creste rezistenta organismului la stres si la toxinele din mediu. In plus, concentratia de Whitanolide imbunatateste capacitatea de concentrare si induce starea de calm.

Magneziul. Magneziul este un mineral care joac peste 300 de roluri in mentinerea si protejarea sanatatii corpului. Influenteaza favorabil sistemul nervos si muscular, contribuie la mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, inlatura oboseala acumulata. Acest macromineral ajuta la reducerea anxietatii prin imbunatatirea functiei creierului. De asemenea, cercetrile au descoperit ca magneziul poate ajuta la funciile creierului care reduc stresul si anxietatea. Magneziul actioneaza asupra unei parti ale creierului numit hipotalamus, care ajuta la reglarea glandelor pituitare si suprarenale. Aceste glande sunt responsabile pentru raspunsul la stres.

Cresterea productiei de hormoni suprarenali este responsabila pentru majoritatea simptomelor asociate stresului. Corpul raspunde la stres printr-o serie de modificari fiziologice cum ar fi cresterea secretiei de adrenalina, cresterea tensiunii arteriale, tensiune musculara mare sau batai accelerate de inima. Cresterea productiei de adrenalina determina corpul sa intensifice metabolismul proteinelor, al grasimilor si carbohidratilor pentru a produce rapid energia necesara. Acest proces duce la eliminarea din corp a aminoacizilor, a potasiului, a fosforului, la pierderea magneziului din tesuturile musculare si la o absorbtie mai mica a calciului.

Vitaminele B. Aceste vitamine joaca un rol important in metabolism prin transformarea alimentelor pe care le consumam in energie. Vitaminele B sunt, de asemenea, esentiale pentru sanatatea inimii si a creierului. Cunoscuta si sub numele de piridoxina, vitamina B6 joac un rol important in funciile fizice i psihologice ale corpului, in special in functionarea sistemului nervos. De asemenea, Vitamina B6 este implicata in metabolismul estrogenilor, astfel incat o deficiena poate fi asociata sindromului premenstrual i depresiei cauzate de dezechilibrul hormonal.

Niacina sau Vitamina B3 este implicata in productia de serotonina si ajuta la mentinerea unui nivel optim al acestui neurotransmitator. Vitamina B12 stimuleaza starea de spirit si energia si reduce depresia. In cazul vegetarienilor, este necesar un aport de suplimente cu B12, intrucat cel mai ridicat continut din aceasta vitamina se regaseste in ficatul de vita, sardine, macrou, miel, ou, branza feta si branza de vaci.

Pe langa acesti nutrienti, mai amintim si de Vitamina D3, Vitamina C, Crom, Fier si Zinc care au un aport important in mentinerea unei dispozitii bune. Studiile au aratat ca exista o legatura intre niveluri scazute de Vitamina D3 si depresie, si in plus, Vitamina D3 creste nivelul serotoninei.

Conform studiilor, suplimentarea cu Vitamina C a redus semnificativ starile de anxietate si depresiei. Cromul joaca un rol important in cresterea nivelului de serotonina, norepinefrina si melatonina, care ajut creierul la reglarea emotiilor si la starea de spirit. Fierul joaca un rol foarte important in organism, de la transportul oxigenului pana la cresterea productiei globulelor rosii si a hemoglobinei. Un nivel scazut de fier se poate traduce prin oboseala, irascibilitate si stari depresive.

Deficitul de Zinc declanseaza modificari ale dispozitiei si tulburari de memorie. Regleaza factorul neurotrofic derivat din creier, o proteina utilizata pentru a regla starea de spirit si stresul.