Clickmed
programare rapida la medic

Alergia la frig

Actualizat la data de: 17 Februarie 2012

Generalitati

Sus
Alergia la frig

Alergia la temperaturile scazute sau la frig este caracterizata de roseata, mancarime, urticarie si inflamatie a pielii care a fost expusa la temperaturi joase.

Persoanele care sufera de alergie la frig ar trebui sa evite atat temperaturile scazute cat si apa rece. De exemplu, inotul in apa rece, care este cea mai frecventa cauza a reactiilor severe declansate de apa rece, poate provoca lesin, soc termic si chiar deces.

Daca o persoana considera ca ar putea suferi de alergie la frig ar trebui sa consulte medicul. Tratamentul poate include antihistaminice care se vor administra inainte de expunerea la frig.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Diagnosticare
  3. Simptome
  4. Reactii severe
  5. Cand se va consulta medicul?
  6. Factori de risc
  7. Tratamente si medicamente
  8. Citeste pe aceeasi tema

Diagnosticare

Sus

Diagnosticul de alergie sau urticarie la frig se face printr-un test ce presupune plasarea unui cub de gheata pe antebrat. Obiectul rece este lasat pana la 10 minute. Daca testul va fi pozitiv, zona se va umfla in aproximativ 5 minute dupa indepartarea cubului de gheata.

Timpul de expunere la un obiect rece va determina severitatea bolii: cu cat simptomele apar mai repede in urma expunerii la frig, cu atat alergia este mai severa.

In cazul unor forme de alergie la temperaturi scazute, nu se vor manifesta simptome in urma testului ce presupune aplicarea de cuburi de gheata pe piele sau manifestarile vor fi atipice. Printre acestea se enumera:

- Urticaria intarziata la frig - in acest caz simptomele apar la 12 de ore dupa expunerea la frig. Testul cuburilor de gheata poate arata un rezultat pozitiv la mai multe ore dupa ce a fost incheiat.

- Dermografismul dependent de temperaturi scazute - manifestarile sunt prezente dupa dupa frecare sau dupa ce a existat o presiune asupra pielii expusa la frig. In urma testului cu cuburi de gheata, pielea ar putea avea aspectul unei urticarii obisnuite daca este frecata.

- Urticaria colinergica indusa de frig - simptomele apar la temperaturile scazute. Daca manifestarile apar si in mediile calde, este probabil ca persaoana sa sufere de o urticarie colinergica.

- Urticaria la frig localizata reflex - manifestarile apar la cativa centimetrii distanta de locul in care au fost aplicate cuburile de gheata - departe de zona de expunere directa la frig.

Odata ce o persoana este diagnosticata cu urticarie la frig, poate fi necesar sa se depisteze cauzele care stau la baza conditiei. Acestea pot include analize de sange pentru a se constata daca sunt prezente boli autoimune, cancerul sau infectii.

Simptome

Sus

Simptomele de alergie la frig debuteaza imediat dupa ce pielea este expusa la temperaturi scazute ale aerului sau apei. Desi manifestarile sunt prezente in timpul expunerii la frig, acestea se inrautatesc atunci cand pielea se va incalzi.

Majoritatea reactiilor urticariei la frig apar atunci cand pielea va fi descoperita, la temperaturi mai joase de 4 grade (dar la unele persoane pot sa apara simptome chiar si la temperaturi mai ridicate). Umiditatea si vantul pot predispune la aparitia urticariei la frig.

Semnele si simptomele pot include:
- urticarie rosiatica, insotita de mancarime in zona pielii care a fost expusa la frig, care persista in general aproximativ o jumatate de ora
- umflarea mainilor atunci cand acestea iau contact cu un obiect rece
- umflarea buzelor atunci cand se consuma alimente reci
- in cazuri rare, are loc umflarea severa a limbii si gatului ce pot bloca respiratia (edem faringian).

Reactii severe

Sus

Pentru persoanele care sufera de urticarie la temperaturi scazute, expunerea la frig poate fi periculoasa. In unele cazuri reactiile afecteaza intregul corp (reactie sistemica). Printre semnele si simptomele unei reactii severe se numara:
- lesinul
- frisoanele
- batai accelerate ale inimii
- umflaturi la nivelul membrelor sau a trunchiului.

Cele mai grave reactii apar in cazul expunerii complete a pielii. Eliberearea masiva de histamina si alte substante chimice de catre sistemul imunitar determina o scadere brusca a tensiunii arteriale care poate duce la lesin, soc si chiar deces. In cazul in care se inoata in apa rece, inecul poate fi cauzat de pierderea constientei.

Cand se va consulta medicul?

Sus

Daca o persoana are reactii cutanate dupa expunerea la frig trebuie sa consulte medicul. Chiar daca simptomele sunt minore, medicul trebuie sa determine daca exista vreo conditie de baza care ar putea cauza problema.

Se va solicita asistenta medicala de urgenta daca apare vreo reactie severa dupa expunerea severa la frig:
- dificultati de respiratie
- senzatie de lesin
- inflamatie la nivelul gatului sau a limbii.

Factori de risc

Sus

Alergia la frig poate sa apara la orice categorie de varsta, atat la femei cat si la barbati. Sunt predispusi la urticarie la temperaturi scazute:

- copiii sau adultii tineri - un tip de urticarie numita urticarie primara dobandita apare la copiii si adultii tineri. Acesta este cel mai frecvent tip de urticarie si dispare de la sine in maxim 2-3 ani.

- persoanele care au suferit recent o infectie virala - micoplasma pneumonie si mononucleoza au fost asociate cu urticaria la frig.

- persoanele care sufera de unele boli cum ar fi artrita reumatoida, hepatita sau cancerul. Acest tip se numeste uritcarie secundara dobandita.

- persoanele care au predispozitii genetice - desi destul de rar, urticaria la frig este asociata cu o afectiune numita sindrom familial autoinflamator declansat la frig.

Tratamente si medicamente

Sus

Nu exista un tratament pentru urticaria la frig, dar exista remedii care pot ameliora simptomele. Masurile terapeutice includ evitarea temperaturilor scazute si a expunerii la modificari bruste de temperatura.

Medicamentele pot ajuta la prevenirea si diminuarea manifestarilor. Printre medicamentele utilizate pentru tratamentul alergiei la frig sunt incluse:

- antihistaminice - care blocheaza eliberarea de histamina si impiedica aparitia simptomelor specifice. Unele dintre acestea pot fi disponibile fara prescriptie medicala, iar altele doar in urma recomandarii medicului.

- ciproheptadina - acest medicament este un antihistaminic ce actioneaza asupra implsurilor nervoase care determina aparitia simptomelor.

- doxepina - in mod normal, medicamentul este utilizat pentru tratarea anxietatii si depresiei, dar poate ameliora si simptomele de urticarie provocata de frig.

Totusi, toate aceste masuri nu vor vindeca alergia la frig ci doar vor tine simptomele sub control. Daca urticaria la frig este determinata de anumite probleme de sanatate, ar putea fi nevoie de alte medicamente sau tratamente si pentru conditia de baza.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate